ערד לוגו

אודות העיר ערד

ערד – עיר מדברית מלאה בצבע, מחברת את העבר, ההווה והעתיד בצבעים של שינוי וקידמה עם זיקה גדולה לעבר עליו היא מונחת.

על ערד בקטנה

ערד נבנתה ב1962 בקפידה. קבוצת מהנדסי ערים הגיעו להתיישב בערד ולמדו את תנאי השטח המדברי במקום כדי לבנות את ערד כך שתהיה פנינת המדבר והנגב וכדי שתתאים ערד במיוחד לתנאי מזג האוויר המקומיים. היום, ערד מטפחת עיר רב גונית בעלת אוכלוסיות רבות שחיות יחד בהרמוניה. רובע האומנים של העיר מציע חוויות תרבות ואומנות יוצאות דופן וערד בולטת בייחודיות שלה.

הקמתה של ערד

ההתיישבות בערד בשנות ה60' החלה מכוונתה של הממשלה ליישב את אזור מזרח הנגב בישובים יהודיים וכן למען הקמת ישוב לעובדים במפעלי ים המלח ובאזור כולו. ערד היא העיר המתוכננת הראשונה בישראל עם צוות תכנון שכלל בתוכו את מיטב מהנדסי הערים של ישראל. הממשלה ראתה במיקומה של ערד הזדמנות פז לתעסוקה ולחיים חדשים במדינה הצעירה. 

האוויר היבש הנושב בסביבת העיר, ידוע בסגולותיו הרפואיות בעיקר לבעלי בעיות בריאותיות נשימתיות וחולי אסתמה. קרבתה של העיר לים המלח ולסגולות הרפואיות הטמונות במינרל, הציבו את ערד כעיירה וכבית לתיירות מרפא פוטנציאלית. מעבר לכך, מקימי העיר והממשלה סברו כי באזור ערד יוכלו לקום בעתיד מפעלים רבים שינצלו את משאבי הטבע הרבים שבסביבת העיר ויתנו לתושבי העיר פרנסה לאורך השנים. 

התכנון של העיר החדשה ערד, לקח כחצי שנה וכלל בתוכו פתרונות רבים ומגוונים לבעיות רבות שהיו קיימות בערים שנבנו בספונטניות כנהוג במדינה ובעולם. תכנון העיר הביא את ערד להיות נוחה למבקרים ולגרים בה עד היום, עשרות שנים אחרי שתוכננה. הבניה של הרחובות בצורה שמתאימה במיוחד לאקלים המדברי עם חסימה מובנית של רוחות המדבר הצולפות יחד עם העדפה לבניית אזורים מוצלים ככל הניתן, הביאו לעיר ערד את הבניה החדשנית ביותר באותה התקופה, בניה שעד היום מרתקת ביופייה ובייחודה את העוברים ושבים בעיר ערד.

בנוסף, מתכנני העיר, בנו את ערד כך שתהיה הפרדה בין התנועה הרגלית לתנועה הממונעת בעיר – חשיבה מאוד חדשנית ומודרנית לתקופה. העיר ערד מלאה באומנים ואנשי תרבות ומייצרת אווירה קהילתית תרבותית ורב גונית עשירה שרק מוסיפה לייחודיות הקיימת בערד מתחילתה.

תכנון העיר ערד היה פורץ דרך בכל הנוגע לתכנון ערים ובעיקר בהתחשבות בבניה עם חומרים שנמצאים באופן טבעי בסביבה. המבנים בערד מחויבים בשימוש של 60 אחוזים מן הקרקע והאבנים המקומיות, מה שנותן למבנים בערד חזות אחידה ונעימה לעין בנוף המדברי והצחיח של ערד. 

האוכלוסייה בערד

בערד מגוון רחב של אוכלוסיות. בתחילתה של ערד התיישבו בה בעיקר "צברים" ועולים מצפון אפריקה ומזרח אירופה. בהמשך, ערד קלטה עולים רבים מברית המועצות ואלו מהווים עד היום חלק ניכר מהעיר. 

הקליטה המסיבית שינתה מעט את אופייה של ערד ועד היום האלמנטים מהעלייה הזו מורגשים בעיר כמו גם שיעורם הגבוה עד היום של יוצאי ברית המועצות באוכלוסיית העיר. בנוסף להם, העיר משמשת לבית גם לחסידי גור, חרדים ובעלי תשובה וכן לעולים שהגיעו מאתיופיה ולחובבי אומנות רבים. ערד מהווה תמהיל צבעוני ומגוון של החברה הישראלית כאשר כל צבע בקשת מביא מייחודיותו למרקם האנושי המדהים של ערד.

ערד – עיר שכולה תרבות

הרובע התרבותי של העיר היושב בשכונת "אשת לוט", מביא לערד אווירת תרבות שאין כמותה בשום מקום בארץ. הרובע מציע בתוכו לאורך כל קיץ בערבי יום חמישי, את יריד "חמישי ברובע" ובו הגלריות הרבות כולן פתוחות לקהל הרחב וכן הופעות מוזיקליות וירידי אומנים מוצעים לכל. תיירים מכל המדינה מגיעים ליריד ונהנים מהתרבות שערד יודעת להציע בכזו טבעיות. במהלך השנה, ערד ממשיכה להיות פנינה תרבותית ומגוון ערבי תרבות שמתקיימים בעיר, פותחים את שערן לקהל הרחב, לרוב בחינם.

תיירות בערד

הקהילה הגדולה של האמנים בעיר, יוצרת מנעד רחב של גלריות, סדנאות ופיסות אומנות הפזורות ברחבי ערד. רובע האומנות הוא אטרקציה בפני עצמו ומהווה סיבה עיקרית להגעתם של תיירים רבים אל העיר ערד.

פסל סביבתי שבנה האמן יגאל תומרקין במצפה מואב שליד ערד, מהווה עד היום כמוקד עלייה לרגל של רבים מחובבי האומנות והאדריכלות. הפסל הצופה לנופיה החומים-כחולים של ערד, מהווה רגע של הרמוניה ונחת בנוף הנגבי. אזורי התעשייה שבערד מבוססים ברובם על תיירות. יש באזור התעשייה של ערד גם מפעלים אך העיר עצמה ותושביה מתכלכלים בעיקר בזכות התיירות הרבה שמגיעה לעיר ומילוי צרכי התיירים כמו הסעדה, הארחה וכן כמובן, עוד אטרקציות.

שמה של ערד כעיירת אמנות ומרפא שם את ערד בקדמת הבמה. תיירים מהארץ ומהעולם מגיעים להנות מהסגולות הרפואיות שבאוויר המדברי והקרוב לים המלח וכן ממגוון האומנות שמוצעת בכל פינה בערד. גלריות ותערוכות כמו גם מיצגים ואומנות רחוב, הצגות ומחזות מגוונים וסצנת המוזיקה הקיימת בערד, ממשיכים להביא את המבקרים מקצוות הארץ אל העיר המדברית.

ערד גם מציעה בתוכה מגוון מסעדות מסוגים שונים המציעים חוויות קולינריות אינסופיות בערד. ממסעדות של אוכל מהיר ועד לבישול אתני מסורתי ומסעדות שף, מגוון המסעדות שניתן למצוא בערד נותנת למגיעים לעיר לחוות אפשרויות רבות להסעדה. 

תוכלו גם למצוא בערד מגוון רחב של סדנאות. מסדנאות אומנות לסדנאות תנועה, טיולי גמלים ובתים של התושבים שגובלים בתואר- גלריות. האומנים הרבים המתגוררים בערד רק מחכים שתבואו כדי לחלוק איתם את האהבה לאומנות ואת ההיכרות המעמיקה לסוג האומנות הייחודי של כל יוצר ואמן בערד. כמות האומנים שבערד מאפשרים למבקרים בה מגוון כל כך רחב של אומנות, כמעט מכל חומר שתוכלו להעלות על דעתכם! 

יקבים שונים שיושבים בערד, נותנים לכם הצצה לעולם היין המדברי. האקלים היבש של מזרח הנגב ומדבר יהודה מהווה את מזג האוויר האופטימלי לגידול ענבי יין בישראל. היקבים מציעים לכם היכרות ראשונית עם עולם היין של האזור כמו גם טעימות מהיינות המובחרים של היקבים ושיח פורה על עולם היין הישראלי העשיר. 

בסביבת ערד יש אינספור מקומות לראות. האתר הארכיאולוג של תל ערד כמו גם סוסיא, אתר ארכאולוגי אחר, מצדה ועוד מגוון מפתיע של אתרי עתיקות באזור, יכולים להפוך כל טיול בערד לטיול אחורה בזמן. תוכלו לצלול אל מעמקי ההיסטוריה, ללמוד על העבר האנושי כמו גם על עברם של היהודים יושבי האזור מפני אלפי שנים. כל זאת מרחק נסיעה קצרה מהעיר ערד שם תוכלו לאט לחזור אל ההווה ואל ימינו אנו.

קרבתה של ערד למגוון רחב של פנינות טבע, נותן עוד גוון לתיירות בעיר. נחלים, גבים ומקורות מים רבים בקרבת העיר ערד ובתוך הנוף המדברי העוטף את העיר, מציעים לחובבי הטיולים במדבר את ערד כמקום מנוחה או עצירה רגעית לפני ואחרי טיול רגלי או ממונע בפינות הקסומות של מדבר יהודה והנגב המזרחי.

ערד, נבנתה על חורבות עיר קדומה ומהווה סמל לחדשנות ולמודרניזציה!

דילוג לתוכן